Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Β΄ΚΥΡ. ΝΗΣΤΕΙΩΝ.ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

                                  Β΄ΚΥΡ. ΝΗΣΤΕΙΩΝ.ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ 

Τη Β΄Κυριακή των Νηστειών <<μνήμην επιτελούμεν>> του  εν Αγίοις Πατρός ημών  Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του  Παλαμά.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, υπήρξε μία ηρωϊκή μορφή της Εκκλησίας. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. έζησε στην αυτοκρατορική αυλή της Κων/πόλεως, αρχικά.

Μετέπειτα  έφθασε  στο  Άγιον  Όρος  και  εκεί ρούφηξε το νέκταρ της ησυχίας. Βίωσε θεϊκές μεθεκτικές στιγμές. Αδολέσχησε  θέματα  πίστεως  και  εγκολπώθηκε  τις Πατερικές  εμπειρίες.

Η διένεξη του Μοναχού Βαρλαάμ με τους Αγιορείτες Ησυχαστές για ΄΄μεθεκτόν ή μη της ουσίας  του Θεού΄΄, τον  ανάγκασε να κατέβει στο στίβο. Ήλθε στη Θεσσαλονίκη  και εκεί έδωσε μάχες για  την ορθόδοξη  Αλήθεια. Πιστός  και απαρέγκλιτος στο πνεύμα των Πατέρων διατύπωσε τη διακριτή διαφορά ΄΄αμέθεκτης ουσίας  του Θεού  και  μεθεκτής ενέργειάς Του΄΄. Οικουμενικές Σύνοδοι τέσσερις επικύρωσαν  αυτή την Αλήθεια. Στη τελευταία Σύνοδο στη Κωνσταντινούπολη  το 1351 μ.Χ.  παρών και ο Γρηγόριος.

Πολυγραφώτατος ο Γρηγόριος αφήνει πολλά θεολογικά έργα. Από τον Πατριάρχη Ισίδωρο εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

1360 και ο παλαίμαχος Αγωνιστής, ο Ορθόδοξος ηγέτης αναχώρησε για τη χώρα του Φωτός. Ήδη είναι Άγιος !

Ταις αυτού  πρεσβείαις, ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς.-

                      Από το βιβλίο ΕΟΡΤΙΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ  Ελ. Α. Κλ.