Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Α΄ ΚΥΡ. ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΚΥΡ. ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

                                        Α΄ ΚΥΡ. ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΚΥΡ. ΤΗΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο  θρίαμβος   της Ορθοδοξίας

Σήμερα, εορτάζει η φιλτάτη Ορθοδοξία μας.

            Σήμερα πανηγυρίζει σύμπαν το πλήρωμα της Εκκλησίας μας.

Σήμερα εορτάζεται ο νικηφόρος θρίαμβος της Ορθοδοξίας εναντίον του πολυποίκιλου  ψεύδους, εναντίον  κάθε  αιρετικής δοξασίας.

Σήμερα εορτάζεται η οριστική αναστήλωση των ιερών εικόνων στο Βυζάντιο από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842μ.Χ., μετά από μία περίοδο σφοδρής διαμάχης, της λεγομένης εικονομαχίας.

Αλλά αλήθεια, τι είναι η Ορθοδοξία;

           Ορθοδοξία  είναι το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού.

      Ορθοδοξία  σημαίνει ορθή δόξα, ορθή  γνώμη, ορθή πίστη. Πίστη στην Αλήθεια, που αποκάλυψε ο Χριστός, παρέλαβαν οι  Απόστολοι, διεφύλαξαν οι Άγιοι Πατέρες και ομολόγησαν  και σφράγισαν  με το μαρτυρικό τους αίμα οι  πανένδοξοι  Μάρτυρες.

         Ορθοδοξία είναι  η πίστη στον Τριαδικό  Θεό, ο Οποίος δημιούργησε με ένα Του λόγο το σύμπαν και έπλασε τον άνθρωπο, ΄΄κατ’ εικόνα΄΄ του Λόγου, του Υιού Του, δίδοντας με την Ενανθρώπηση του Χριστού και την  Σταυροαναστάσιμη πορεία Του, τη δυνατότητα στον άνθρωπο να πετύχει το ΄΄καθ’ ομοίωσιν΄΄, δηλαδή να γίνει ΄΄κατά  χάριν΄΄ Θεός.

      Οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες συνόψισαν τη πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών στο ΄΄Σύμβολο της Πίστεως΄΄δηλαδή το ΄΄Πιστεύω εις έναν Θεό, κ.λ.π.΄΄, το οποίο οφείλομε να γνωρίζουμε και να ομολογούμε ενσυνείδητα.

Βέβαια, η Ορθοδοξία συνεπάγεται και την ορθοπραξία. Το ορθόδοξο ήθος είναι ασκητικό. Η πορεία προς την αγιότητα περνάει μέσα από τη Λατρεία και την Άσκηση. Δηλαδή  τη συμμετοχή του Χριστιανού στη Λατρευτική  και Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, αλλά και τον ανένδοτο αγώνα κατά των  παθών του, για την κάθαρση της καρδιάς και την επίτευξη του στόχου, που είναι η αγιότητα.

            Οι Άγιοι ακολούθησαν αυτή τη πορεία και έφθασαν στη Χριστοποίηση. Όλοι εκείνοι, που σήμερα βρίσκονται στη Βασιλεία του Θεού και απολαμβάνουν τη δόξα Του, λουσμένοι στο Φως και την αγάπη της Παρουσίας Του, βίωσαν την αγάπη στον Θεό και στον ΄΄πλησίον΄΄, τη ταπείνωση και τη μετάνοια, τη προσευχή και τη νηστεία, έκαναν δηλαδή πράξη την ορθή πίστη τους.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανός Αγωνιστής απαιτείται καθημερινά να δίνει την ομολογία της πίστεως, βιώνοντας το μαρτύριο. Τοιουτοτρόπως ορθοδοξεί και ορθοτηρεί. Είναι γνήσιο αντίγραφο του Χριστού και κατ’ επέκταση των Αγίων.

Εύχομαι η γήϊνη πορεία μας να είναι αγωνιστική και νικηφόρα.-

                        Από το βιβλίο ΕΟΡΤΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ  Ελ.Α.ΚΛ.