Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΚΥΡ. ΒΑΪΩΝ (Ιωαν. ιβ΄,1 – 18) ΛΑΟΣ και ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

 

ΚΥΡ.  ΒΑΪΩΝ   (Ιωαν. ιβ΄,1 – 18)

ΛΑΟΣ  και  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

    <<Οχλος πολύς…έλαβαν τα βάια των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ.»(Ιωαν.ιβ.΄,12–13).Ιεροσόλυμα! Ο Κύριος εισέρχεται, «επί πώλου όνου»καθισμέ-νος, στην πόλη.

Προηγήθηκε η ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου. Ο λαός το γνωρίζει, το αναγνωρίζει και του ετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχή. Τον δέχεται ως Νικητή του θανάτου και Τον επευφημεί ζωηρά : «ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ»(Ιωαν. ιβ΄,13).Είναι μία θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Είναι μία αληθινή, ειλικρινής και αυθόρμητη εκδήλωση λατρείας και αγάπης του λαού προς τον Ευεργέτη του. Αυτός ο λαός τώρα επευφημεί. Αυτός ο λαός αύριο θα εκφραστεί καταδικαστικά. Είναι ο όχλος, που ενεργεί μαζικά, κατευθυντικά. Είναι το σύνολο των ανθρώπων, που επηρεάζεται καθολικά από τους άρχοντες. Είναι η μάζα των ανθρώπων, που δέχεται συνθήματα και οδηγείται στη παραπλάνηση.

Ο άνθρωπος, που βρίσκεται μακριά από τον Θεό κινείται στη πλάνη, υπολογίζεται ως νούμερο μιάς άμορφης και απρόσωπης μάζας.Η ασύνδετη σχέση του με τον Θεό αλλοτριώνει την υπόστασή του, αλλοιώνει το ήθος του. Η κοινωνία με τον Χριστό αναδεικνύει τον άνθρωπο σε πρόσωπο, οπότε βιώνει την ελευθερία του προσώπου. Ο άνθρωπος – πρόσωπο - αποτελεί γνήσια εικόνα του Αρχέτυπου, με προοπτική Αιω-νιότητας, με επιλογές σωστικές. Είναι το χαρισματούχο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού. Είναι το ενεργό, δυναμικό στοιχείο του λαού του Θεού, που έχει αναφορά ζωής και ελπίδας στον Ουρανό.

Ο Ιησούς, με τη Σταυρική Θυσία και Ανάστασή Του ελευθεροποίησε και προσω-ποποίησε τον άνθρωπο. Ο ακόλουθος του Ιησού διευθύνεται αλάθητα από Εκείνον. Ο απεξαρτημένος από τον Χριστό είναι δέσμιος ατόμων, που κατευθύνουν παραπλανητικά, ιδιοτελικά. Ο όχλος απαρτίζεται από άβουλα άτομα, που καταπατούν το δίκαιο, στο όνομα της δικαιοσύνης.

Ο όχλος υφίσταται τη τυραννία. Ο άνθρωπος – πρόσωπο – βιώνει την ελευθερία, που χαρἰζει μοναδικά ο Χριστός.

Η επιλογή, τώρα, δική μας.-

Από το  βιββλίο ΖΩΗΦΟΡΑ  ΡΗΜΑΤΑ  Ελ. Α. Κλ.