Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

6.1 ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.

                                                                 6.1 ΑΓΙΑ  ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.

            

Σήμερα  εορτάζομε τα Θεοφάνεια, τη πρώτη επίσημη  εμφάνιση της Τριαδικής Θεότητας. Ο Υιός δέχεται το Βάπτισμα από τον Τίμιο Πρόδρομο στα Ιορδάνεια ύδατα, ενώ ο Θεός Πατήρ  μαρτυρεί το ομοούσιον του Υιού  και επιβεβαιώνει την αγάπη Του προς τον Υιόν, με τους λόγους: «Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκη-σα…»(Ματθ. γ΄17) , το  δε  Άγιο Πνεύμα παρίσταται «ωσεί περιστερά» και δηλοποιεί τη λύση των δεσμών της αμαρτίας. Η Τριαδικότητα αποκαλύπτεται. Η φύση έντρομη. Ο άνθρωπος έκπληκτος. Οι Άγγελοι κατάπληκτοι. Οι  Ουρανοί  αγάλλονται.

Η Τριαδική Θεότητα συναπαρτίζεται από τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. Τρία Πρόσωπα, που συνδέονται μεταξύ τους ομοουσίως, αδιαιρέτως, ασυγχύτως. Τρεις υποστάσεις με κοινή φύση, ουσία, ενέργεια  και δόξα. Ο Πατήρ γεννά προαιωνίως τον Υιό και εκπορεύει  το Πανάγιο  Πνεύμα.

Το μυστήριο της Τριαδικής Θεότητας παραμένει ακατανόητο από τον άνθρωπο, που βιώνει την  υπαρξιακή  αλλοτρίωση. Η  έξοδος από τη φιλαυτία και  η  είσοδος  στη  φιλαλληλία, σηματοδοτούν  τη γνώση της  Αγιοτριαδικής  υποστάσεως.

Τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας ζούν με αδιάπτωτη αγάπη, κινούνται με αληθινή ελευθερία και βιώνουν την  αδιάσπαστη ενότητα. Αυτόν τον Τριαδικό τρόπο ζωής προτείνουν στον άνθρωπο. Αυτήν την αυθεντική αγάπη προσφέρουν, ως πρότυπο.  Μία αγάπη έμφλογη, που θα αποδίδει ο άνθρωπος στον Θεό , ως απαύγασμα της δικής Του αγάπης και η οποία θα ρίχνει την ανταύγειά της διάπλατα  στον  άνθρωπο.

Η απαρέγκλιτη πίστη στον Τριαδικό Θεό συνεπάγεται μία  ανιδιοτελή, αυτοθυσιαστική προσφορά προς τον άνθρωπο. Σήμερα, που οι συνάνθρωποί μας βιώνουν τη πτώχευση και στερούνται βασικών αγαθών προς επιβίωση, καλείται ο κάθε Χριστιανός να δείξει την αγαπητική του παρουσία. Να σημειώσει  αυθυπέρβαση, ώστε να  προβεί  σε άλμα  αγάπης, σε άνοιγμα ελπίδας.

Προσφέροντας στους ανθρώπους η προσφορά  μετατίθεται στο Πρόσωπο του Χριστού, κατά τη ρήση Του: «αμήν λέγω υμίν, εφ’ όσον εποιήσατε  ενί τούτων των αδελφών  μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25, 40). Δείχνοντας αγάπη στον πλησίον μας αναπτύσσουμε την ενότητα και βιώνουμε την Αγιοτριαδική ενότητα, οπότε  ο  δεσμός  είναι  άρρηκτος. Ενωμένοι,  είμαστε δυνατοί  και σημειώνουμε επιτυχίες και  υπερβάσεις και εξόδους από τα αδιέξοδα. Μία δυνάμει ενότητα καθίσταται ικανή να μεγαλουργήσει, να σημειώσει σωτήριες νίκες, με τις υπερβάσεις του εγωκεντρισμού και τις μεταστροφικές αλληλικές επιδιώξεις. Άλλως τε δεν είμαστε μόνοι μας. Ο Ιησούς  μας το υποσχέθηκε, ότι θα είναι μαζί μας : «ιδού εγώ μεθ'υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος»Ματθ. 28,20) .

Μην φοβείσθε! Ο Ιησούς είναι η αδιάψευστη  ελπίδα μας. Ας Τον εμπιστευθούμε για να μας ανανεώσει, να μας ανακαινίσει, να μας  διασώσει. Το άδυτο Φως  της Θεοφάνειας  θα  φωτοποιεί τη ζωή μας, θα φωτοδοτεί τα  βήματά μας.-

Από το βιβλίο ΕΟΡΤΙΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ Ελ. Α. Κλ.