Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

9.3 ΑΓΙΟΙ : 40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

                                                     9.3  ΑΓΙΟΙ : 40  ΜΑΡΤΥΡΕΣ


          40  στρατιώτες  του επίγειου Βασιλιά  Λικινίου, αλλά και του Ουράνιου Βασιλιά Ιησού. Δηλώνουν  την  χριστιανική  τους ταυτότητα και προκαλούνται δελεαστικά. Αντιστέκονται  και  αντιμετωπίζονται  απειλητικά. Οι 40 νέοι ομολογούν με θάρρος την πίστη τους στον Χριστό και παραμένουν αμετάκλητοι στην απόφασή  τους.

         Φυλακίζονται, για να συνετισθούν, αλλά τα υγρά κελλιά της φυλακής γίνονται τόποι άμεσης επικοινωνίας με τον Κύριο, σταθμός ανεφοδιασμού, αφού ο ίδιος ο Χριστός εμφανίζεται και τους ενθαρρύνει, τους εμψυχώνει. Η προσπάθεια  του  επάρχου  συνεχίζεται.   Η αδιαλλαξία των νέων παραμένει σταθερή. Και η καταδικαστική απόφαση παίρνεται: Θα ριφθούν στα νερά μιάς παγωμένης λίμνης. Μια παγωμένη λίμνη τους υποδέχεται σύσσωμους, αλλά και τους διατηρεί σύμψυχους. «Δριμύς ο χειμών, γλυκύς ο Παράδεισος !» αναφωνούν και ενθαρρύνονται.΄Ενας λιποτακτεί. Η πίστη του αποδυναμώνεται και η αγάπη του, για ζωή ξυπνά μέσα του, καθώς αντικρίζει τα φώτα των θερμών λουτρών.

         Την ίδια στιγμή, κατά την ομολογία του φύλακα, άγγελοι στεφανώνουν τους νέους όλους, εκτός απ' αυτόν, που ταλαντεύεται. Ο δειλός οδηγεί  τα βήματά του  στα  λουτρά, και αμέσως πέφτει νεκρός. Ο φύλακας, ζωντανός μάρτυρας του οράματος και του θεάματος, πιστεύει, ομολογεί την πίστη του στον Χριστό, πέφτει στην παγωμένη λίμνη και παίρνει την θέση του  λιποτάκτη.

        Το πρωί βρίσκει τους νέους μισοπεθαμένους. Αποφασίζεται να ριφθούν στη φωτιά όλοι, εκτός από έναν, τον Μελίτωνα, που φαίνεται ακμαιότερος. Οι άμαξες μεταφέρουν τα κορμιά των νέων. Η μητέρα του Μελίτωνα, που ποθεί να τον ιδεί Μάρτυρα του Χριστού, τον   ενισχύει  και  κρατώντας  τον στους ώμους της ακολουθεί την πομπή. Όταν δε βλέπει, ότι παραδίδει την ψυχή του, τον ρίχνει στις φλόγες, μαζί με τους συναθλητές του, για να δώσουν και οι 40 το ΄΄παρών΄΄ μπροστά στο Βήμα του Αθλοθέτη Κυρίου. Οι ψυχές τους φτερουγίζουν νικηφόρες κοντά στο Χριστό.

    ΄Ολοι  μαζί  στο  μαρτύριο, μαζί   στην  ομολογία, μαζί  και  στην σκέψη. Μια φάλαγγα Αγίων νικητών,καλλινίκων Μαρτύρων.-

                                                 Ελ. Α. Κλ.