Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

                                                                  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

          Βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου χρόνου, που η αγάπη του Θεού Πατέρα μας χάρισε, στα πλαίσια της αγαπητικής σωστικής συμπεριφοράς Του, δίδοντας στον καθένα μας παράταση ζωής πάνω στον πλανήτη  γη.
            Δώρο του Θεού πολύτιμο, λοιπόν, προς  τον καθένα  μας προσωπικά, ο χρόνος, προσφορά  αγάπης, αφού  εμπεριέχει  σωστική  χροιά.
           Ευκαιρία πνευματικής ανασυγκρότησης και επαναπροσδιορισμού της πορείας μας, των προτεραιοτήτων μας, των  αναζητήσεών  μας. Μέσα από την αναπόληση του παρελθόντος, την αυστηρή  αυτοκριτική  μας,  θα οδηγηθούμε  προς ένα  μέλλον ευοίωνο.
       Το έτος, που πέρασε κατάφορτο από κρίσεις σ’ όλα τα επίπεδα, μας κληροδοτεί αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο. Όντως ο  σύγχρονος άνθρωπος, διακατεχόμενος από υπέρμετρη φιλαυτία, κατέστη αιχμάλωτος του καταναλωτισμού, μετατρέποντας το περιττό σε απαραίτητο, την  πολυτέλεια σε κυρίαρχο δικαίωμα, σε  επιτακτική ανάγκη. Σημειώθηκε  ανώφελη δαπάνη του χρόνου αντί αξιοποίησής του, αρπαγή αντί προσφοράς, αποξένωση αντί επικοινωνίας, αφιλία αντί φιλίας. 
          Μέσα σ’αυτή την οδυνηρή σύγχυση και την ανακατάταξη των αξιών, απαιτείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μας, επισήμανση της  καταστροφικότητας της υπερβολής, αξιοποίηση  του  κάθε  λεπτού  του  χρόνου  σωστικά και επιστροφή στις ρίζες μας, εκεί,  που επικρατούσε ο αλληλοσεβασμός,  η ευγνωμοσύνη, η άλληλοβοήθεια.
         Το νέο έτος  προβλέπεται από πολλούς ως δυσοίωνο, αλλ’ όμως  υπάρχει ελπίδα αναστροφής, εφ’ όσον υπάρχει ο Χριστός ο αυτός ανά τους αιώνες. Αν Τον εμπιστευθούμε  να  διαφαντεύσει  την  ζωή  μας,  θα  την νοηματοδοτήσει, θα δώσει διέξοδα και λύσεις,   πρωταρχικά σε προσωπικό επίπεδο, με αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας. Οι  πνευματικές λύσεις, με  την αφύπνιση  της ευγνωμοσύνης, για  το  δώρο  της  ζωής, της ανιδιοτελούς αγάπης, της ορθής χρήσης των υλικών αγαθών και όχι της κατάχρησης, θα επιφέρουν και την λύση του οικονομικού προβλήματος.
          Οι λόγοι του Χριστού:΄΄εν τω κόσμω θλίψιν· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον΄΄  και ΄΄θαρσείτε, εγώ ειμί·μη φοβείσθε΄΄  αποτελούν  και  για  μας  πολύτιμο  μήνυμα  αισιοδοξίας. Μας προτρέπει να μην φοβόμαστε,να έχομε θάρρος, γιατί υπάρχει Αυτός ο Νικητής. Αυτή η διαβεβαίωση είναι αψευδής και προ-σφέρει ελπίδα ζωής, με την υπόμνηση της παρουσίας Του στην ζωή μας, της αδιάλειπτης πρόνοιάς Του για μας.
         Η Παύλεια προτροπή:΄΄Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισι΄΄ , ας γίνει εγερτήριο σάλπισμα.
         ΄΄Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας.΄ ΄ διακηρύττει ο πυρφόρος Απόστολος Παύλος. Ας τον υπακούσομε πάραυτα.
         Το νέο έτος, ας σηματοδοτήσει την αναγέννηση όλων μας.-

                      Από το βιβλίο ΕΟΡΤΙΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ  Ελ. Α. Κλ.