Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Η ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ του ΛΟΓΟΥ.

Η  ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗ του ΛΟΓΟΥ.

Χριστός γεννάται! Ηχούν και πάλι οι καμπάνες των Χριστουγέννων, για να διαλαλήσουν, ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος: «Ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» .Ο Υιός του Θεού γίνεται άνθρωπος για να θεώσει  τον  άνθρωπο.

Η Ενανθρώπηση του Λόγου αποτελεί  έκφραση της απύθμενης, υπερτέλειας αγάπης του Τριαδικού Θεού προς τον  άνθρωπο.

Ο Χριστός ενανθρωπίζει και δίνει το δικαίωμα στον άνθρωπο να Τον  δεχθεί στην καρδιά του. Η Γέννηση του Κυρίου μας έναυσμα και  απαρχή της προσωπικής μας αναγέννησης, της γέννησης του Θεανθρώπου μέσα μας.

Ο ερχομός του Λόγου στη γη οριοθετεί την ιστορία, ανατρέπει το ιστορικό γίγνεσθαι, επιφέρει την παγκόσμια ανακαίνιση, σηματοδοτεί την αναγέννηση του ανθρώπου.

Η Γέννηση του Χριστού ορόσημο  μοναδικό  και  ανεπανάληπτο.

       Ο «εν σπηλαίω γεννηθείς Κύριος» μας αποκαλύπτει, ότι ο Θεός μας δεν είναι ο ανάλγητος θεός των φιλοσόφων ούτε ο απρόσιτος θεός των Ιουδαίων, αλλά είναι ο «Εμμανουήλ», δηλαδή «μεθ’ ημών ο Θεός» .

«Χριστός επί γης», λοιπόν, ανάμεσά μας για πάντα. Βοηθός στην εργασία μας. Συμπαραστάτης στον αγώνα μας Πρωτεργάτης της σωτηρίας μας. Επιλυτής των προβλημάτων μας. Διαφεντευτής της ζωής μας. Αρκεί, βέβαια, να Τον εμπιστευθούμε ανεπιφύλακτα, να Τον εγκαταστήσουμε στο θρόνο  της  καρδιάς μας, ώστε να αναδειχθεί ο Ρυθμιστής της πορείας μας.

Σήμερα, που η λαίλαπα της ποικιλόμορφης κρίσης συνταράσσει την υφήλιο, οι θεσμοί καταλύονται, ο κοινωνικός ιστός διαρήγνυται, τα πάντα ανατρέπονται, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχομε ανάγκη  τη  παρουσία του Κυρίου στη ζωή μας. Ο Χριστός είναι η μόνη αδιάψευστη ελπίδα μας, το αδιασάλευτο στήριγμά μας, η πηγή, που προσφέρει διέξοδο στα ζοφερά αδιέξοδα, που προβάλλουν  στη  καθημερινό-τητά μας.

      Μέσα στο σκοτάδι,  που μας περιβάλλει  μπορούμε να ιδούμε Φως, να συναντήσουμε ελπίδα, να νιώσουμε  χαρά. Ο Εμμανουήλ είναι μαζί μας, για να μας παρηγορεί, να μας υπενθυμίζει,  ότι έχουμε Παντοδύναμο και φιλόστοργο Πατέρα, ο οποίος δεν θα μας αφήσει  μόνους και  αβοήθητους στις δυσκολίες μας. Αρκεί κι εμείς με πίστη  και  ταπείνωση  να  ζητήσουμε  τη  βοήθειά Του. Ο Κύριος είναι αψευδής ενισχυτής, εφ όσον πολλάκις έσωσε το Γένος μας από τον αφανισμό. Η Θεϊκή επέμβαση, βέβαια, προϋποθέτει τη προσωπική μας μετάνοια, τη μεταστροφή της φιλαυτίας σε φιλαλληλία, τη μετατροπή του «εγώ» σε «εμείς», την απάρνηση  του «ιδίου θελήματος» και  την ενστέρνιση του «θελήματος του Θεού», την απαρέγκλιτη  εφαρμογή  των  εντολών Του.

           Ο Εμμανουήλ  ήλθε, θέλει να είναι μαζί μας, για να μας εμπνέει την αγάπη, να μας εδραιώνει  τη  πίστη, να μας προτρέπει στη φιλανθρωπία, να μας υποδεικνύει τη δικαιοσύνη, να μας προσφέρει  την ειρήνη. Πρέπει όμως κι εμείς να Τον θέλουμε, να Τον ζητούμε, να Τον  επιλέγουμε εκούσια, να  μην Τον διώχνουμε από κοντά μας με την προκλητική απιστία μας, τον υπερφίαλο εγωϊσμό μας. Τότε η ζωή μας νοηματοδοτείται, η χαρά εδρεύει μέσα μας, η απογοήτευση αποδιώκεται. Ας Τον εμπιστευθούμε ανεπιφύλακτα.-

Από το βιβλίο ΕΟΡΤΙΕΣ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ  Ελ. Α. Κλ.