Κ Υ Ρ Ι Ε    Ι Η Σ Ο Υ    Χ Ρ Ι Σ Τ Ε    Υ Ι Ε    Τ Ο Υ    Θ Ε Ο Υ    Ε Λ Ε Η Σ Ο Ν    Μ Ε.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ


Η έμφλογη, κάθετη αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με μία έμπρακτη, διάπυρη, οριζόντια αγάπη προς τον "πλησίον".Προορισμός του ανθρώπου η Θ έ ω σ η . Μία προσφορά δυνατότητας Θεϊκή, με την Ενανθρώπηση, Σταυρική Θυσία και Ανάσταση του Λόγου.Η Θ έ ω σ η, ενέργεια Θεού, αλλά και συνέργεια ανθρώπου.Σ’ αυτή την ανθρώπινη προσπάθεια επιποθούμε να συμβάλλομε γνωστοποιώντας ό,τι΄΄εφώτισε ο Θεός΄΄, προς δόξα Του και σωτηρία του λαού Του.Το site αυτό είναι μία ελάχιστη προσπάθεια, ανιδιοτελής, ένας αντίλαλος Ορθοδοξίας, μία ορθόδοξη μαρτυρία στο διαδικτυακό χώρο, για προβολή προτύπων, παροχή εμπειριών και προσφορά ελπίδας στον αόρατο πόλεμο κάθε αγωνιζομένου προσώπου.-

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

14.10 ΟΣΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, ο μελωδός.

                                                14.10  ΟΣΙΟΣ  ΚΟΣΜΑΣ, ο μελωδός.

          Κοσμάς ! Ποιητής  της Εκκλησίας μας κορυφαίος.
Νέος μένει ορφανός. Θετός γυιός πλέον του Σεργίου και θετός αυτάδελφος του Αγίου  Ιωάννη  του  Δαμασκηνού.  Μαζί σπουδάζουν πολύπλευρα και μαθαίνουν συγχρόνως τη μουσική τέχνη από τον Ιερομόναχο  Κοσμά. Το  μουσικό και ποιητικό τους τάλαντο το αξιοποιούν θετικά και άριστα. Και οι δύο  συμβαδίζουν το δρόμο του Θεού και διακατέχονται από Μοναχικό ζήλο.
          Πηγαίνουν στα Ιεροσόλυμα και μονάζουν στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα. Εκεί ο Ιωάννης γίνεται Πρεσβύτερος και ο Κοσμάς Επίσκοπος Μαουμά της Παλαιστίνης.
          Ο Κοσμάς ασκεί άριστα  τα ποιμαντορικά  του  καθήκοντα, αλλά   και  συγγράφει ποιητικά. ῎Εργα του απολαμβάνομε τις γιορτές των  Χριστουγέννων, Φώτων, Βαϊων, Πεντηκοστής και Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
        Μία  ζωή  θεάρεστη   τερματίζεται ειρηνικά και σε βαθιά γεράματα. Στην  Εκκλησία  τον  γνωρίζομε  ως  Άγιο  μελωδό.-

Από  το  βιβλίο ΄΄ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ΄΄ Ελ. Α. Κλ.