Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ Α/α 117 ΣΕΠΤ.-ΟΚΤ 2023


      
ΟΡΘΟΔΟΞΗ  ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ

  ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ   ΕΚΔΟΣΗ ΑΡ.Φ. 117/ΣΕΠΤ. – OKT..- 2023/  Διανέμεται  δωρεάν.

  Ἐπιμέλεια Συντάξεως (Δυνάμει Θεοῦ): ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Α.  ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ Εκπαιδευτικός

ΤΗΛ.-FAX: 22210-29549  Κ.Τ. 6936773200  e-mail:  eklidoniari@. gmail.com

elkl2015@hotmail.com   Η  ιστοσελίδα μου: www.antilaloiorthodoxias.blogspot.com

******************************************************************************************            

ΖΩΗΦΟΡΑ  ΡΗΜΑΤΑ

ΙΩΣΗΦ Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

Λόγος Εις τον Τίμιον και Ζωοποιόν Σταυρόν.

Χαίρε Σταυρέ, η δόξα των περάτων της γης, και της οικουμένης το αγαλλίασμα· διότι εις την εορτήν σου αγάλλονται τα πέρατα της γης, και χαίρονται μαζί όλοι οι πιστοί.

Χαίρε Σταυρέ, η ισχύς και το αήττητον όπλον των βασιλέων· διότι έχοντες αυτοί απόλυτον εμπιστοσύνην εις σε, τρέπουν εις φυγήν τας φάλαγγας των βαρβάρων, και νικούν αυτούς πανηγυρικώς.

Χαίρε, η πανίσχυρος δύναμις των ηγεμόνων, με την οποίαν επικρατούν, και καυχώνται υπεροπτικά, προς εκείνους που δεν σε γνωρίζουν, και δεν υποτάσσονται εις την δύναμίν σου.

Χαίρε Σταυρέ, ετοιμότης των στρατιωτικών δυνάμεων και προθυμία υπερβολική, έχουσα την δυνατότητα να αντιμετωπίζης νικηφόρως την δύναμιν των εχθρών και να δημιουργής σύγχυσιν εις τα στίφη των ανόμων.

Χαίρε Σταυρέ, οδηγέ των οδοιπόρων, συ που διευθύνεις και κατευθύνεις τα διαβήματα των οδοιπορούντων, και που με την δύναμίν σου αποτρέπεις και φυγαδεύεις τα σκοτεινά και φαντασιώδη «μηχανήματα» των δαιμόνων.

Χαίρε Σταυρέ, η τροφή και η ανάπαυσις αυτών που καταλύουν κάπου ως ταξειδιώται· διότι με την σημείωσίν σου, η τροφή των είναι ευχάριστος, ο ύπνος χαρούμενος και αναπαυτικός, και η έγερσις σωτήριος· έτσι έχουν πλή-ρεις τας δυνάμεις των δια την συνέχισιν της οδού.

Χαίρε Σταυρέ, η επιτυχία εκείνων που ελπίζουν, έχοντες εμπιστοσύνην εις την Χάριν σου, και έτσι δεν αποτυγχάνουν εις τας ελπίδας των. Διότι προε-τοιμάζεις και εξομαλύνεις την οδόν, και με την δύναμιν που έχεις, χαρίζεις τα αιτήματα εις εκείνους που σε τιμούν ειλικρινώς.

Χαίρε Σταυρέ, η γαλήνη και η προστασία αυτών που διαπλέουν τας θαλάσσας· διότι η τρικυμιώδης και φουρτουνιασμένη και ομοιάζουσα με όρη θάλασσα, γαληνεύει αμέσως με την σημείωσίν σου.

Χαίρε Σταυρέ, η επιστήμη των κυβερνητών· διότι με την βοήθειαν και την οδηγίαν σου, μπορούν με ένα μικρό ξύλινο πηδάλιο να κυβερνήσουν μεγάλα πλοία και να τα οδηγήσουν με ασφάλεια μέσα και εις στενούς ακόμη λιμένας.

Χαίρε Σταυρέ, η χαρά και η ανάπαυσις των πλεόντων. Διότι με την βοήθειάν σου αποδιώκουν κάθε δειλίαν και πλέουν προς ξένας χώρας· διασχίζοντας δε τις μεγάλες αυτές θάλασσες, πλησιάζουν προς τον προορισμόν τους με πολύ καλές ελπίδες.

Χαίρε Σταυρέ, ο «χρηστός ζυγός» και η παρηγορία των Μοναζόντων. Διότι ρίπτοντες επί σε τας ελπίδας των, φέρουν μετά χαράς την απομάκρυνσιν γονέων και φίλων· και πηγαίνοντες εις τας ερήμους, ζουν και συνομιλούν με μόνον τον Θεόν.

Χαίρε Σταυρέ, η ανάπαυσις και η νηπτική διέγερσις των Ασκητών, οι οποίοι με την δύναμίν σου υπομένουν ευχαρίστως την τήξιν του σαρκίου, «δίδοντες αίμα και λαμβάνοντες Πνεύμα»·.ώστε να αστράψουν μέσα εις την ζωήν τους, ως «αστέρες πολύφωτοι».

Χαίρε Σταυρέ, το κατάλυμα και η οικία των Μοναχών· συ που ανεβάζεις εις ύψη Πνευματικά εκείνους που σε αγαπούν ειλικρινά, και τους αναδεικνύεις κατοίκους του Ουρανού και επιγείους Αγγέλους, φυγαδευτάς των δαιμόνων, και ιατρούς των νοσημάτων.

Χαίρε Σταυρέ, το λειτουργικόν και αγαπητόν «Δώρημα» των Αρχιερέων, οι οποίοι δια σου ολοκληρώνουν και αγιάζουν κάθε Λειτουργικήν τελετήν, ώστε να είναι και αντιπρόσωποι του Χριστού επί της γης.

Χαίρε, το φωτιστικόν αξίωμα της Ιερωσύνης, δια του οποίου οι Ιερείς διδάσκουν και φωτίζουν τους αμυήτους μεν, αλλά αξίους του φωτισμού, και τους οδηγούν εις την οδόν της τελειωτικής Θείας Χάριτος.

Χαίρε, η καθαρτική δύναμις των λειτουργικών διακόνων· διότι λαμβάνοντες αυτήν την ενέργεια με την βοήθειάν σου, απομακρύνουν κάθε αταξία, και την αποχωρίζουν από τον ευσεβή λαόν, τον άξιο του Τιμίου Αίματος και Σώματος του Χριστού, τον οποίον και προσφέρουν εις την Εκκλησίαν.

Χαίρε, η ισχυρά πανοπλία των Αγίων Μαρτύρων, δια της οποίας συνέτρι-ψαν τας επιθέσεις και τα φοβερα «μηχανήματα» του Πονηρού, και ανεδείχθησαν νικηταί, ανταγωνισθέντες με επιτυχία κατά της αθέου ειδωλολατρίας.

Χαίρε στέφανε άνωθεν πλεγμένος, που λάμπεις και ακτινοβολείς περισσότερον από τον πολύτιμον λίθον «σμάραγδον»· και τοποθετηθείς επάνω εις τας τιμίας αυτών κεφαλάς (των μαρτύρων δηλ.) προσδίδεις ιεράν ευπρέπειαν και θείον καλωπισμόν.

Χαίρε η πρόρρησις των Προφητών, το κήρυγμα και το καύχημα των Αποστόλων. Διότι εσένα προεκήρυξαν και προκατήγγειλαν όλοι οι Προφήται μέσα στον κόσμον, δια της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, διδάξαντες δια της δυνάμεώς σου όλα τα έθνη, και τα καθωδήγησαν εις μίαν πίστιν και ομόνοιαν.

Χαίρε η ασφάλεια και το καταφύγιον όλων· διότι με την Χάριν σου κάθε πιστός και ευσεβής Χριστιανός, διαφεύγει κάθε βλάβη και πειρασμόν.

Αλλ᾽ ω Σταυρέ, τρισμακάριστε και πολυαγάπητε!

ΠΟΡΤΡΕΤΑ  ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ  ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ  ΣΑΧΑΡΩΦ

Στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού υπάρχει Χορεία  Αγίων. Είναι όλοι εκείνοι, που στον στίβο τη γήϊνης ζωής αγωνίσθηκαν ανένδοτα, πολέμησαν  σθεναρά τον αντίδικο κατά τον αόρατο πόλεμο και εξήλθαν νικηφόροι. Αυτούς γνωρίζουμε,αυτούς τιμάμε και σ’ αυτούς προστρέχομε επιζητώντας τις πρεσβείες τους. Ένας  από τους νεοφανείς αστέρας είναι και ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ. Γεννήθηκε στη Μόσχα 22 Σεπτεμβρίουυ 1896 και ήταν το δεύτερο παιδί μιας 9μελούς οικογένειας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Σέργιος, ενώ έδειχνε από μικρός ιδιαίτερη θεολογική κλίση. Στην αρχή ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Αναζητώντας τον απρόσωπο Θεό στον Βουδισμό και τον Ινδουϊσμό συνάντησε τον Θεό στο Πρόσωπο του Χριστού, μέσα στο άκτιστο Φως.

Σε ηλικία 25 ετών μετακινήθηκε στη Γαλλία, προσπαθώντας να βρει εργασία ως ζωγράφος και το πέτυχε. Τελικά  όμως στράφηκε  προς το Χριστιανισμό με περισσότερο ζήλο. Σε ηλικία 29 ετών εισήχθη στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο στο Παρίσι για να φοιτήσει στη θεολογία. Όταν απεφοίτησε ο πόθος του Θεού τον οδήγησε στον πόθο της ερήμου. Έτσι εγκαταστάθηκε στη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, το 1925.

Το 1929  γνώρισε τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, ο οποίος έγινε ο πνευματικός καθοδηγητής του.Κατόπιν αναχώρησε για τα Καρούλια του Αγίου Όρους το 1938, όπου ασκήτεψε αυστηρά. Εκεί έζησε την  ερημία των παθών, αφού βίωσε την αυτογνωσία και τερμάτισε στην Θεογνωσία. Η ανερχόμενη  αγάπη του  συναντά  την κατερχόμενη  αγάπη  Του και αντανακλάται  οριζόντια. Η δημιουργία σύμπασα δέκτης της αγάπης. Είχε εμπειρίες του ακτίστου Φωτός και συμμετείχε ενεργά στη Θεία Λειτουργία, όπου είναι το κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Το 1948 έφυγε από το Άγιο Όρος για να χειρουργηθεί στη Γαλλία, ενώ εξέδωσε σε βιβλίο το βίο του Αγίου Σιλουανού, που είχε εκδημήσει. Στην εκδοτική του δράση είναι  και άλλα βιβλία:  Το «Περί προσευχής», το «Άσκηση και Θεωρία» και «Η ζωή Του ζωή μου». Τότε επισκέφτηκε και τη Μόσχα, μετά από πολλά χρόνια.

Το 1963 εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και ίδρυσε μία χριστιανική αδελφότητα, χτίζοντας παράλληλα και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στο  Έσσεξ της Αγγλίας. Και από αυτό το μετερίζι πρόσφερε πολλά  στην κοινωνία και σε όσους τον επισκεπτόταν. Εκεί  έμεινε μέχρι που εξεδήμησε  προς Κύριον στις 11 Ιουλίου το1993 σε ηλικία 97 ετών, για να ευφραίνεται ατελεύτητα την Θέα της Παρουσίας και αγάπης του Τριαδικού Θεού.

Ο Άγιος Σωφρόνιος ήταν μεγάλος ησυχαστής, έμπειρος Μαχητής του αόρατου πολέμου, άγρυπνος τηρητής της νοεράς προσευχής, ΄΄ερημίτης, αλλά και κοινωνικός, Αγιορείτης και οικουμενικός΄΄, αγιογράφος, Θεόπτης και με λόγο πάντοτε ψυχωφελή, όπως:

         << Η γραμμή τηλεφώνου νά εἶναι  ἀνοικτή  πάντα πρός τόν Θεό.»

         « Η προσευχή πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στη ζωή μας.»

     «Η συντριβή οδηγεί στη ταπείνωση.Τη συντριβή διαφυλάσσει  ο  άνθρωπος, όταν  ενθυμείται τις αμαρτίες του και ταπεινώνεται και θλίβεται γι’ αυτές.»

«Να μη σκέπτεστε άσχημα για τους άλλους!»

Η Αγιοκατάταξή  στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2019 και τιμάται η μνήμη του στις 11 Ιουλίου.-

Οι επενδύσεις σου;

Οι καιροί δύσκολοι…

Οι άνθρωποι επισφαλείς…

Το άγχος κορυφώνεται.

Η ανασφάλεια διάχυτη.

Ζητούνται λύσεις δυναμικές.

Επιζητούνται οράματα ελπιδοφόρα.

Αναζητούνται επενδύσεις κερδοφόρες

Αλλά, ποιο κέρδος στοχεύομε;

Οι επενδύσεις σου να έχουν

                    προοπτική αιωνιότητας.

Να διαπνέονται από τη φλόγα

                   της φιλαλληλικής αγάπης,

        ως ανταύγεια της Θεϊκής αγάπης.

Να είναι επενδύσεις

                          άφθορες στο χρόνο.

Να επενδύεις, λοιπόν, στη γη  και

               να στοχεύεις  τον Ουρανό.-

                    Ποιητική Συλλογή  ΄΄ΨΗΦΙΔΕΣ΄΄  Ελ. Α. Κλ.

                                 

Ν Υ Ξ Ε Ι Σ

         «Υποτάγητε ουν τω Θεώ· αντίστητε τω διαβόλω, και φεύξεται αφ' υμών.»(Καθ. Επ. Ιακ. δ΄7) 

          Στον τριμέτωπο αγώνα του Ορθοδοξου Χριστιανού Αθλητή, ο εχθρός Διάβολος είναι πολυμήχανος και πανούργος.

            Η ήττα  του Σατανά προϋποθέτει εγρήγορση συνεχή, προσευχή αδιάλειπτη, αντίσταση ηρωϊκή, ταπείνωση αληθινή.

            Η υποταγή στον Θεό σηματοδοτεί την ταπείνωση, διασφαλίζει το σωστικό φρόνημα και εξασφαλίζει το αφειδώλευτο του ελέους.

            Η υποταγή στην Τριαδική Θεότητα αλεξιτήριο της σατανικής ενέργειας.

            Η κατατρόπωση του Διαβόλου επακόλουθο  της  ταπεινοφροσύνης.-

ΦΙΛΟΚΑΛΙΚΑ  ΡΗΜΑΤΑ

Ø  Δώσε μερίδιο και στη ψυχή και όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα. 

                                                                         (ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ) 

Ø  Οι αγιασμένοι άνθρωποι του Θεού δεν θα πρόδιναν τη πίστη ούτε με μια λέξη.                  

                                          (ΑΓΙΟΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ της ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗΣ)

Ø  Επειδή το σώμα είναι θνητό, θνητά βλέπουν και οι αισθήσεις του, έτσι και η ψυχή, επειδή σκέφτεται και εξετάζει τα αθάνατα, κατ’ ανάγκην είναι αυτή αθάνατη και ζει πάντοτε.                                                                          (ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)